BİZE SORUN
  • info@dururehabilitasyon.com
  • +90 530 322 59 07
  • +90 530 322 59 07

Diyarbakır Disleksi Nedir

Diyarbakır Disleksi Nedir

Diyarbakır Disleksi Nedir

Diyarbakır Disleksi nedir sorusunun cevabı öğrenme bozukluğu olarak yanıtlanabilir.Okul öncesi konuşma bozukluğu olarak karşılaşılan disleksi okul çağına gelindiğinde okuma ve yazmada bozukluk gibi problemlerle karşılaşılır. Öğrenme sürecinde algılanan bilgiler beynin farklı kısımlarıyla algılanmaya ve tanımlanmaya çalışılması disleksinin bir sonucudur. Disleksili bireyler sosyalleşmekte ve kendilerini ifade etmekte zorlanabilirler. Bu rağmen zeki olarak ifade edilebilirler. Disleksi her ne kadar çocuklarla ilgili olsa da yetişkinlerde de zaman zaman görülen bir durum haline gelebilir. Bu sebeple en ufak bir sorunla karşılaşıldığında doktora danışılmalıdır. Çünkü erken yaşta tanı sayesinde disleksi ilerlemeden tedavi edilebilir. Birçok hasta bu durumu yaşar fakat dalgınlık ya da kafa karışıklığı olarak nitelendirdiğinden dolayı disleksinin üzerine gitmezler. İlerledikçe de küçük sorunlar büyük problemleri doğurmaya başlar.

Okul çağındaki çocukların alfabeyi ve rakamları karıştırması, yazarken harfleri farklı veya ters yazma şeklinde ortaya çıkar. Daha küçük çocuklarda ise konuşma bozukluğu, benzer kelimeleri farklı kullanma şeklinde ortaya çıkar. Ninni, ezgi gibi seslerdeki kafiyeli paterni algılamada da güçlük yaşayabilirler. Yavaş konuşmanın yanı sıra yüksek sesle konuşamama, zamanları ve kişi isimlerini hatırlamada zorluk gibi belirtileri de bulunur. 
Yetişkinlik dönemine gelindiğindeyse yapılan işe odaklanma, iş toplantılarındaki fikir alışverişine katılmaktan çekinme, yıkamadıkları tabulara sahip olma şeklinde katı karakterlere bürünebilirler. Bu gibi durumlarda yaşanan problemler sonucu iş ve ev hayatında aksamalar yaşanır. Bu aksamalarla birlikte yaşam ve hayat kaygısı oluşur. Bu da bireyi depresyona ve bunalıma sürüklerken özgüven eksikliğine de sebep olur. Kaliteli bir yaşama sahip olmak için uzman bir doktora başvurmakta fayda vardır. 

Diyarbakır Disleksi Nedir Her ne kadar teşhisi konulsa da bu probleme neyin sebep olduğu hala kesinleşmemiştir. Teknolojik bir çayda olduğumuzdan dolayı hayatları eskisi kadar aksamasa da küçük yaştaki çocukların hayatlarını kolaylaştırmak için özel rehabilitasyon merkezlerine ihtiyaç duyabilirler. Bu aşama ebeveynlerin aldığı önlemlerle birlikte okuldaki eğitimcinin de çocuğa karşı duyarlı olmak durumundadır. Özel rehabilitasyon merkezlerinde her çocuğa farklı program uygulanırken devlet ya da özel okullarda karma sınıf bulunmayan okullarda her çocuğa aynı program uygulanır. Bu da çocukların derslere adaptasyonunu engelleyebilir. Öğretmenlerin her çocukla özel olarak ilgilenmesi zor olduğundan dolayı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki eğitim sürecine çocuk ihtiyaç duyar. Fizyoterapist, dil ve konuşma terapisti gibi uzmanlardan eğitim alan çocuk zamanla rehabilite olur ve gelişir. Ne kadar erken başlanırsa bu eğitimlere o kadar hızlı olumlu sonuç alınabilir. Oyun ya da farklı şekillerde alınan bu terapileri, çocuk eve gittiğinde ailesiyle de yapabilir. Özel olarak hazırlanan program gerektiğinde evde de uygulanabilir, oyun ya da çocuğun ilgisini çekecek şekle sokularak eğitim verilebilir. Böylece çocuk düzenli olarak aktif yaşantısının kaliteli bir şekilde devam edebilmesi için eğitimine ara vermemiş olur. Anne ve babanın özenli davranışlarıyla birlikte okuldaki öğretmeni veya rehabilitasyon merkezindeki uzmanlarla birlikte kendine olan duyarlılığı ve farkındalığı artar. Özgüveni yerine gelirken arkadaş çevresine uyum sağlamaya başlar. 

Disleksi nedir Tanısı koyulmadan önce aile bireylerinde de böyle bir problem olup olmadığı uzmanlar tarafından araştırılır. Çocuğun zekâ düzeyi ölçülerek olabilecek farklı sorunlarla karşılaştırılır. Konuşma becerisi değerlendirilir ve kelimeyi tanıyıp tanımadığı deneyimlenir.  Bu işlem yapılırken çocuğun ya da bireyin kelime haznesi de ölçülmüş olur. Yeni veya farklı kelimeleri anlamakta problem yaşayıp yaşamadığı ayrıca değerlendirilir. Fonoloji açısından bireyin beyin işleyişinin de değerlendirilmesi yapıldıktan sonra teşhis konulur, farklı alanlarda uzman kişilerle tedaviye başlanır. 

Özel gereksinimi olan bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak yaşamlarına dokunmak ve umutlarını gerçekleştirmek için bir nebze de olsa katkı da bulunmak için Duru özel eğitim ve rehabilitasyon merkezini kurduk. Duru Rehabilitasyon merkezi iki şubede faaliyetlerini sürdürmektedir. 2018 yılının şubat ayında açılan şubemizde otizm, zihinsel yetersizliği olan bireyler ve fizik tedavi programlarında, 2021 yılı ocak ayında faaliyetlerine başlayan şubemizde ise dil konuşma bozuklukları, işitsel rehabilitasyon ve öğrenme güçlüğü yaşayan bireylere yönelik çalışmalar yürütmekteyiz.

> > > >
Bizi Arayın