BİZE SORUN
  • info@dururehabilitasyon.com
  • +90 530 322 59 07
  • +90 530 322 59 07

Diyarbakır Disleksili

Diyarbakır Disleksili

Diyarbakır Disleksili

Diyarbakır Disleksili bireylerin problemleri doğuştan ya da sonradan oluşan gelişimsel faktörlere veya travmalara bağlı olarak ortaya çıkar. Doğuştan gelen disleksi doğum öncesi, sonrası ya da doğum sırasındaki tersliklere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Doğum öncesindeki disleksiye, annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi veya hamilelik sürecindeki enfeksiyonel hastalıkların görülmesi, zararlı maddelerin kullanımı veya bilinçsiz kullanılan ilaçlar sebep olur. Doğumun uzun sürmesi ve zor olması gibi sebepler de otizmi etkiler. Bu yüzden doğum sürecinin problemli olması disleksiye sebep olurken doğumdan sonra gözlemlenen bebeğin nefes almasındaki aksama veya geçirdiği ateşli hastalıklar gibi ciddi nedenler de disleksi problemlerinin yaşanmasına sebep olur.

Gensel veya kalıtsal olan sebeplere bağlı olarak da disleksi problemleri ortaya çıkar. Diyarbakır Disleksili bireylerde okuma ve yazma problemleri sıklıkla görülürken, matematiksel hesaplamalarda da meydana gelen işlemsel problemler de yaşanır. Okumadaki problemlerden biri kelime atlamaktır. Kelimeleri atlayan bireylerin öğretmen gözetiminde tutulmasında yarar vardır. Böylece okul çağına fark edilmeyen disleksi problemine bu sayede erken tanı konulabilir. Ayrıca hecelerin seslerini de karıştırabilirler. Sessiz harflerin yerini değiştirerek okurken, sıklıkla yazım hataları görülür. Bu durum da Diyarbakır disleksili bireylerin yazmada zorluk ve yaşıtlarına göre geciktiği görülür. Konuşma yaşamlarından itibaren disleksi problemlerinin en belirgin özelliği geciken ya da konuşmaların yetersiz olmasıdır. 

Diyarbakır Disleksili birey konuşurken anlamada ve konuşmak için gereken en uygun kelimeyi seçerken de zorluk yaşadığı gözlemlenir. Birey yön, yer ve zaman kavramlarını karıştırabilir. Ellerini kullanırken hantallık veya beceriksizlik yaşan Diyarbakır disleksili bireyler erken tanı ile gelecekteki iş ve özel hayatlarındaki aktif ve uyumun erken tedavi edilebilmesini sağlar. Disleksili bireyler alabilecekleri özel eğitimler sayesinde uzun sürede sonuç alabilirken seviyeye bağlı bir şekilde kısa sürede de olumlu sonuç alınabilir. Bu tedavinin süresini belirleyen en önemli nitelik ise düzendir. Düzenli bir şekilde Diyarbakır disleksili bireyin ihtiyaçları ve eğitimindeki eksik giderilebildiği zaman birey topluma aktif bir şekilde katılmaya hazır hale gelir ve uyum sağlayabilir. Disleksinin tespiti açısından ebeveynlerin ve eğitimcilerinin çocuğu gözlemlemesi ve dikkat etmesi oldukça önemlidir.  Bu durumdaki bireylere özgüvenini ve özsaygısını etkilemeyecek şekilde yardımcı olunmalıdır. Bu durum da ebeveyn, öğretmen ve psikolog işbirliğiyle sağlanabilir. Disleksi problemi yaşayan bireyleri hasta olarak nitelemek onların dışlanmasına sebep olacağından dolayı disleksiyi bir problem olarak ifade etmek iyi olacaktır.
Disleksi, gelişimsel faktörlere bağlı okuma bozukluğu olarak ifade edilebilir. Bu tanıma uygun olan Diyarbakır disleksili bireyler harfleri, rakamları ters algıladıkları herkes tarafından bilinen bir özelliktir. Bu özelliğin yanı sıra yön ve yer bulmada güçlük yaşarlar. Günlük yaşamda sağını solunu öğrenmekte ve uygulamakta zorlanabilirler. Uzaklığı ve derinliği algılamada sorunlar yaşayabilirler. Bu durum da perspektif algısının bozulmasına sebep olur.  Bu sebeple tepsiyi taşırken devirebilirler. Diyarbakır Disleksili bireylerin genel olarak sakar olmalarının sebebi de budur. Ayları, günleri sırasıyla saymakta zorluk yaşarlar. Öğrenme sorunları olduğu gibi hatırlamada da güçlük yaşarlar. Bu yüzden de okul çağında sıklıkla ödevlerini yapmayı unuturlar. Çoğunlukla ilkokula başlanıldığı sanılan fakat geç fark edilen disleksi problemi; saymaya, okumaya ve yazmaya başlangıç aşamalarında da fark edilebilir. Bu durum Diyarbakır disleksili çocukların tahtadan defterlerine aktardıkları yazılardan ve yazmaya konusundaki zorlanmalarından fark edilebilir. Defterlerinde çoğunlukla uzun cümlelerin değil, kısa cümlelerin ve kelimelerin tercih edildiği görülür. Kelimelerin bazılarını yazmayı unuttuklarından dolayı cümleler çoğu zaman anlaşılmaz bir şekilde yazabilirler. Disleksi probleminin cinsiyetle ilgili olup olmadığı hakkında henüz kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

Özel gereksinimi olan bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak yaşamlarına dokunmak ve umutlarını gerçekleştirmek için bir nebze de olsa katkı da bulunmak için Duru özel eğitim ve rehabilitasyon merkezini kurduk. Duru Rehabilitasyon merkezi iki şubede faaliyetlerini sürdürmektedir. 2018 yılının şubat ayında açılan şubemizde otizm, zihinsel yetersizliği olan bireyler ve fizik tedavi programlarında, 2021 yılı ocak ayında faaliyetlerine başlayan şubemizde ise dil konuşma bozuklukları, işitsel rehabilitasyon ve öğrenme güçlüğü yaşayan bireylere yönelik çalışmalar yürütmekteyiz.

> > > >
Bizi Arayın