BİZE SORUN
  • info@dururehabilitasyon.com
  • +90 530 322 59 07
  • +90 530 322 59 07

Kayapınar Disleksinin

Kayapınar Disleksinin

Kayapınar Disleksinin

Kayapınar Disleksinin güçlüklerinden birden fazlası yaygın olarak bir arada görülür. Fakat inceleme ve benzer farkları bir arada toplamak adına kategorizasyon yapılmıştır. Bu kategoriler; öğrenme güçlüğü, dikkat bozukluğu ve hiperaktivite olarak karşınıza çıkabilir.  

Kayapınar Disleksinin nedenleri tam olarak kesin bir biçimde belirlenememiş olmakla beraber çoğunlukla doğum öncesi ve sonrasında oluşan komplikasyonlarla birlikte beynin gelişimi sırasındaki faktörler etkin rol oynarlar. Kayapınar Disleksinin belirtileri bireyden bireye, çocuktan çocuğa değişim gösterir. Genellikle kelimelerin kodlanmasında ve algılanmasında yaşanır. Çocuk veya birey harfleri ve heceleri eşleştirmede sorun yaşar. Örnek verilecek olursa, çocuk abla sözcüğünü alba şeklinde yazabilir. Bu sorunun yanı sıra birey harfleri ve sayıları öğrenmede veya algılamada sorun yaşayabilir. Rakamları karıştıran disleksili birey harflerle kelimeler arasındaki mesafeyi algılamada ve ayarlamada da güçlük çekebilir. Çocuğun disleksili olduğu ilk olarak ilkokul çağında ailesi ya da öğretmeni tarafından fark edilir. Fakat çocuğun disleksili olduğu okul öncesinde de fark edilebilir. Göz teması kuramayan, yaşıtlarına göre konuşma güçlüğü yaşayan çocukların uzmana götürülmeleri önerilir. Bu gibi durumların yanı sıra disleksili çocukların veya bireylerin bazı motor becerilerini yerine getirmekte zorlandığı da görülür. Örnek verecek olursak, ayakkabılarını ters giyen bir bireyin disleksi sorunu var diyemeyiz. Fakat Kayapınar disleksinin birkaç farklı belirtisini de gösteriyorsa bireye disleksi teşhisi konulabilir. Gözlemlemenin yanında uzmanlar tarafından bireylere de testler uygulanır. Uygulanan bu testlerin ışığında bireyin durumu tekrar değerlendirilir. Günlük hayatta herkesin başına gelebilecek yanlış düğme ilikleme de belirtiler arasında gösterilir. Fakat bu gibi durumlarla karşılaşıldığında basite indirgenerek dalgınlık olarak adlandırılır. Disleksili bireylerin bu gibi ince motor becerileri yerine getirmede zorlandıkları gözden kaçırılmamalıdır. Her bireyin başına gelebilecek olan yönleri karıştırma gibi sıradan görünen sorunlar da Kayapınar disleksinin bir parçası olabilir. 

Sırayla yapılması gereken işlerde hem kurallara hem de sıraya uymakta güçlük yaşayabilirler. Görevleri tamamlarken daha fazla zamana ihtiyaçları olabilir. Çevreleri ile iletişim kurmada zorlanabilirler. Konuşmaları hızlı, yavaş veya aksak olabilir. Okumalarında zorluklar yaşadıklarından dolayı kelime dağarcıkları düşük olabilir ve bu da kendilerini ifade etmelerine yansır. Disleksi problemleri farklı yaş gruplarında farklı düzey ve şekillerde görülür. İlk belirtileri erken çocukluk döneminde görülür. Aile erken fark etmediği durumlarda disleksi okul çağında öğretmen tarafından fark edilir. Çocuktaki harf, kelime ve heceleri denkleştirmede zorluk yaşarken defterine aktarırken yazmada da çoğunlukla zorlanır. İlkokula başlayan disleksi problemi olan çocuklar kelimeleri hece hece ayırırken zorluk yaşadıkları da görülür. Uzun kelimeleri ve cümleleri anlamakta veya algılamakta da zorluk yaşarlar. Disleksili çocuk ortaokul dönemine geldiğinde heceleme hatalarının yanı sıra matematiksel işlemlerde zayıflıklar da görülebilir. Disleksi sorunu yaşayan çocuklar veya bireyler cümleleri algılayabilmek için birden fazla kez tekrar edebilirler. Eğitim dışında konuşmalarındaki ve okumalarındaki yavaşlılık ya da hızlılık da Kayapınar disleksinin sebep olduğu sonuçlar arasındadır. Bazı durumlarda da konuşmada zorluk çekmezlerken, okumada düzeylerinde bir düşüklük görülebilir. 

Erken tanıda ebeveynlerin ve öğretmenlerin farkındalık oldukça önemlidir. Bu yüzden ebeveynlerin çocuklarını göz ardı etmemeleri, çocuklarıyla vakit geçirip, ilgilenmeleri çocuğun ruhsal ve gelişimsel olarak olumlu yönde etkileyen faktörlerden sadece birkaçıdır.  Kayapınar Disleksinin doğru bir şekilde tespit edilebilmesi için öğretmenlerin, çocuk gelişim uzmanlarının, psikologların veya terapistlerin birlikte çalışarak bir sonuca varmaları gerekir. Bu çalışma süresince ebeveynlerin ve yakın aile bireylerinin anlatımlarına ve gözlemlerine başvurulabilir. Anne babanın çocuğuyla ilgili disleksi şüphesinin, doğru bir tanı koyulabilmesi için beklemeden bir uzmana danışılması gerekir.

Özel gereksinimi olan bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak yaşamlarına dokunmak ve umutlarını gerçekleştirmek için bir nebze de olsa katkı da bulunmak için Duru özel eğitim ve rehabilitasyon merkezini kurduk. Duru Rehabilitasyon merkezi iki şubede faaliyetlerini sürdürmektedir. 2018 yılının şubat ayında açılan şubemizde otizm, zihinsel yetersizliği olan bireyler ve fizik tedavi programlarında, 2021 yılı ocak ayında faaliyetlerine başlayan şubemizde ise dil konuşma bozuklukları, işitsel rehabilitasyon ve öğrenme güçlüğü yaşayan bireylere yönelik çalışmalar yürütmekteyiz.

> > > >
Bizi Arayın