BİZE SORUN
  • info@dururehabilitasyon.com
  • +90 530 322 59 07
  • +90 530 322 59 07

Ergoterapi

Ergoterapi

 Ergoterapi

Ergoterapi; öncelikli olarak otizm, epilepsi ve sosyal yaşamlarında dikkat eksikliği yaşayan kişilerin tedavisiyle ilgilenen sağlık koludur. Bu sağlık kolu, İş ve uğraş terapisi olarak da adlandırılır. Tıpkı sosyal psikologlara başvurulduğu gibi bu terapi yöntemi için de hastalar ya da hasta yakınları tarafından ergoterapiste başvurulur ve tedavi süreci birebir başlamış olur. Birebir ilerleyen tedavi de birçok önemli nokta vardır. Tedavi sürecinde hastanın sosyal çevresiyle uyumun yakalanması hedeflenirken; zihinsel, fiziksel ve duygusal olarak rahatlaması da söz konusudur. Bu sayede hasta sosyal hayatına verimli bir şekilde devam ederken oluşabilecek duygusal ve zihinsel problemlerin önüne geçilmiş olur. Kişinin bireysel özgürlüklerini ve sosyal yaşamının yanı sıra ev veya iş yaşamında yaşadığı problemleri ortadan kaldırabilmek için bu sağlık koluna ihtiyaç duyulur. Ergoterapi, bireyleri topluma kazandırmayı hedefler.

Ergoterapi kimlere uygulanır?
Ev, iş, sosyal yaşamında: stres, gerginlik, uyumsuzluk gibi problemleri yaşayan kişilere önerilen tedavi yöntemlerinden birisi de ergoterapidir. Bu tedavi ile stres, uyumsuzluk ve gerginlik gibi problemlerde bireyleri rahatlatmayı, bulundukları çevreden sosyal olarak verim almayı da hedefler. Böylece sorunu yaşayan birçok kişinin birbirleriyle yakınlaşmasını ve sorunları birlikte çözebilecekleri konusunda ikna eder. Çocukları sosyalleştiren, toplumda birey olarak var olmasını sağlayan yine bu terapidir. Fiziksel, yani vücut yapısı ve vücut işlevlerinde bozukluğu bulunan kişilerin sıklıkla tercih ettiği ergoterapi, diş fırçalama, banyo yapmak ve giyinme gibi yaşamsal aktivitelerini gerçekleştiremeyen hastalara yardımcı olur. Ergoterapi yöntemiyle birlikte; down sendromlu, postür problemleri, görsel işlemleme bozuklukları yaşayan kişilerin sosyal yaşamlarda aktif yer almasını sağlar. Terapi, kazanım durumlarını sürdürebilmelerine ve yaşanan duygusal problemlerin tedavisine de katkı sağlar.

Ergoterapinin faydaları nelerdir?
Her birey toplumda aktif olarak yer almak ister. Bazı rahatsızlıklarından dolayı toplumdan dışlanan veya kısıtlanan kişilerin topluma kazandıran, çevrelerinde yaşadıkları problemlere çözüm bulan sağlık alanı ergoterapidir. Bireyleri duygusal olarak tedavi ederken, ihtiyaç duydukları özgüveni aşılanmasına katkı sunar. Azınlık olarak görülen grupların, şiddet gören kadınların veya erkeklerin duygu durumlarını kontrol ederken, sokak çocukları, madde ve alkol bağımlısı olan bireylerin tedavi süreçlerinde de aktif rol alır. Genç, yetişkin veya çocuk fark etmeksizin rol ve aktivite performanslarının arttırılmasını da katkı sağlar. Her birey toplumda problemler yaşar. Bu açıdan değerlendirildiğinde psikolojik destekle birlikte bu terapiden destek alabilir. Ayrıca dezavantajı bulunan kişilerin iş hayatlarındaki engellerin ortadan kaldırılmasını ve iş beceri potansiyelinin arttırılmasını büyük oranda arttırır. Özgüveni kırılan, içine kapanık kişiler bu terapi yöntemini tercih edebilir.

Ergoterapi ve Çocuk Sağlık
Çocuklar toplumdaki yapı taşlarından biridir. Bu yüzden duygusal sağlıkları her birey için önemlidir. Özel çocukların iletişimlerinin arttırılması ve kendilerini farklı görmemeleri için Ergoterapi desteği alınır. Aileler çocuklarının fiziksel problemleriyle yüzleşerek çocuklarına bu terapiyi almasında yardımcı olur. Bu sayede çocuk, genç ve yetişkin çağlarına geldiğinde farkındalığı artarak gelir. Tedaviyle birlikte sosyal çevrelerindeki kişilerle etkileşimlerinde sorunlar en aza inerken daha az stres yaşarlar. Küçük yaşta başlanılan Ergoterapi sayesinde; oyun çağından itibaren günlük yaşam aktivitelerini attırır ve davranışlarını kontrol edebilecek hale gelir. Kazanılan bu davranışların sürdürülebilirliğini arttırmak için tercih edilen bu terapi yöntemiyle çocuk toplumda var olur. Çocuk, çevre tarafından dışlanmaz ve engellenmez bir konuma gelir. Çocuğun, ailesiyle olan iletişim gücü de artarken istek ve ihtiyaçlarını en iyi ş ekilde ifade edebilmesi, ailesi tarafından iyi bir şekilde karşılanmasını sağlar.

Özel gereksinimi olan bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak yaşamlarına dokunmak ve umutlarını gerçekleştirmek için bir nebze de olsa katkı da bulunmak için Duru özel eğitim ve rehabilitasyon merkezini kurduk. Duru Rehabilitasyon merkezi iki şubede faaliyetlerini sürdürmektedir. 2018 yılının şubat ayında açılan şubemizde otizm, zihinsel yetersizliği olan bireyler ve fizik tedavi programlarında, 2021 yılı ocak ayında faaliyetlerine başlayan şubemizde ise dil konuşma bozuklukları, işitsel rehabilitasyon ve öğrenme güçlüğü yaşayan bireylere yönelik çalışmalar yürütmekteyiz.

> > > >
Bizi Arayın