BİZE SORUN
  • info@dururehabilitasyon.com
  • +90 530 322 59 07
  • +90 530 322 59 07

Zihinsel Gerilik

Zihinsel Gerilik

 Zihinsel Gerilik

Zihinsel Gerilik; mental retardasyon adıyla da bilinir. Bireyin, becerileri ve yetenekleri yaşıtlarına göre düşükse, eğitim sürecindeki gereklilikleri yerine getiremiyorsa zihinsel gerilikten söz edilebilir. Zihinsel süreçlerdeki akıl yürütme, dikkat, sorun çözme ve algı yönetimi gibi becerilerin tamamı Zihinsel Gerilik ya da ilerilikle doğru orantılıdır. Küçük yaşlardan itibaren ebeveynlerin çocuğu gözlemlemesi gerekir. Küçük yaşlarda fark edilen Zihinsel Gerilik belirtileri görüldüğünde ilerlemesini önlemek adına uzman bir doktordan yardım alınmalıdır. 

Zihinsel geriliğin Sebepleri Nelerdir? 
Zihinsel gerilik birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkar. Bu sebepler; doğum öncesi ve sonrası sebepler ve doğum anında yaşanan sorunlardır. Bebek anne karnındayken annenin; sigara, alkol gibi zararlı maddeleri kullanmasının yanı sıra, hamilelik sürecinde frengi gibi ateşli ve bulaşıcı hastalıklara yakalanması da zihinsel geriliğe neden olan sebepler arasında yer alır. Annenin yeteri kadar beslenememesi, gebelik zehirlenmeleri gibi sorunlarla bebek anne karnında etkilenerek zekâ gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bebeğin anne karnında kafasının orantısız büyümesi ya da küçük kalması da zekâ problemlerine sebep olur. Kafanın vücuda oranla orantısız büyümesine hidrosefali denir. Kafanın bedene oranla küçük kalmasına ise mikrosefali adı verilir. Bu iki etkenin dışında bebeğin down sendromlu olarak doğumu sonucunda da Zihinsel Gerilik görülür.  Down sendromlu çocukların bazı fiziksel özellikleri mongolları andırır. Bu sebeple mongoloid de denilir. Anne karnındaki gelişimin dışında kromozom sebepli olan down sendromunun yanı sıra kan uyuşmazlığından kaynaklanan sorunlar sonucunda da bebeğin beyin gelişiminde birçok soruna sebep olabilir. 
Doğum sonrası zekâ geriliğinin sebeplerinden biri olan hastalıklara bağlı olarak gelişir. Kızamıkçık, kabakulak, çocuk felci gibi ağır hastalıkların yanı sıra, kaza ve beslenme yetersizliklerinden dolayı da Zihinsel Gerilik görülür. 

Zihinsel Gerilik Belirtileri 
Zihinsel gerilik hastalıklara bağlı olarak ya da kendi başına bir problem olarak karşınıza çıkar. Zihinsel gerilik, psikiyatrik teşhis olarak kullanılabilen bir terimdir. Zekâsı normalin altında olan bireylerin tamamının zihinsel gerilik yaşadığı söylenemez. Bu durumun net bir şekilde anlaşılması için uzmanlar tarafından uygulanan zekâ testlerine başvurulur. Test sonuçlarına göre aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkar. 

25 ve altı IQ ------------- Çok ağır zekâ geriliği
25 ve 34 QI arası --------Ağır Zekâ Geriliği
35 ve 55 IQ arası --------Orta Düzeyde Zekâ Geriliği
50 ve 69 IQ arası --------Hafif zekâ geriliği
70 ve 79 IQ arası----------Sınır zekâ
80 ve 89 IQ arası----------Donuk, Düşük normal zekâ
90 ve üstü IQ --------------parlak ve üstün zekâlı olarak tanımlanır.

Zekâ Geriliği Olan Çocuk Ve Anne
Zeka geriliğine sahip çocukların büyütülmesi, normal çocuklara nazaran daha zor ve meşakkatlidir. Fakat anne sevgisi her şeyi pozitif hale getirebildiği gibi bu gibi durumlarda da mutlaka göz önünde bulundurulması gereken yaklaşım çeşitlerinden biridir. Çocuğa konulan zeka geriliği teşhisinden sonra duygu ve düşüncelerinizde, davranışlarınızda karmaşıklık yaşayabilirsiniz. Öncelikte çocuğunuzu birkaç doktora götürmeden ve engel derecesini kesin olarak öğrenmeden fevri kararlar almanız durumu daha da zorlaştırabilir. Zihin engelli çocuğun kendi hayatını idame ettirebilmesi için sosyal yaşamına özen gösterilmesi gerekir. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, çocuğa uygun eğitim programlarıyla hem sosyalleşebilir hem den davranış ve duyguları kontrol altına alınabilir. Uzman kişilerle iletişim halinde olan ve zekâ geriliği derecesine bağlı olarak karma sınıf bulunan devlet okullarını da tercih edebilirsiniz. Çocuk için kaygılanmak yerine, çocuğun hayatını kolaylaştırabileceğiniz kararlar almanız bu süreçte oldukça önemlidir. 
 

Özel gereksinimi olan bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak yaşamlarına dokunmak ve umutlarını gerçekleştirmek için bir nebze de olsa katkı da bulunmak için Duru özel eğitim ve rehabilitasyon merkezini kurduk. Duru Rehabilitasyon merkezi iki şubede faaliyetlerini sürdürmektedir. 2018 yılının şubat ayında açılan şubemizde otizm, zihinsel yetersizliği olan bireyler ve fizik tedavi programlarında, 2021 yılı ocak ayında faaliyetlerine başlayan şubemizde ise dil konuşma bozuklukları, işitsel rehabilitasyon ve öğrenme güçlüğü yaşayan bireylere yönelik çalışmalar yürütmekteyiz.

> > > >
Bizi Arayın