BİZE SORUN
  • info@dururehabilitasyon.com
  • +90 530 322 59 07
  • +90 530 322 59 07

Bireysel Eğitim

Bireysel Eğitim

 Bireysel  Eğitim

Bireysel eğitim; genellikle özel eğitime ihtiyaç duyan, özel durumları olan çocukların gittiği özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki eğitim sürecidir. Disleksi, otizm, down sendromlu çocuklar başta olmak üzere Bireysel Eğitim merkezlerinde kendilerine özel hazırlanan programlar ve eğitimlerle birlikte sosyal hayatlarına hazırlanırlar. Tüm bu eğitimlerin yanı sıra psikolojik ve fizyolojik eğitimler de alırlar. Bu sayede çocuk hem içerisinde bulunduğu problemi ve hastalığın gelişimini yavaşlatır hem de davranışlarının normalleşmesi sağlanır. Bireysel eğitim veren kurumlar, test sonuçlarına göre çocuğu alır. Bu testler hastalık ya da problem düzeylerini belirler. Çocuğun neye ihtiyacı varsa ona uygun Bireysel Eğitim ile birebir olarak çalışmalar yapılır.

Konuşma, dil, motor, fiziksel, işitsel gibi birçok soruna uygun olarak eğitimler düzenlenir. Bu eğitimler, özel materyallerle donatılan sınıflar içerisinde uygun bir şekilde verilir. Gerek duyulduğunda ergoterapistten de yardım alınır. Çocuk ya da bireydeki engel durumunu rehabilite etmek amacıyla kurulan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri sayesinde öz bakım becerileri geliştirilirken, bireyin bağımsızlığını ve özgürlüğünü sağlamak için de tercih edilir. Devlet okullarındaki karma sınıflarda eğitim göremeyen çocukların sıklıkla gittiği bu okulda çocuk, hem yaşıtlarının eğitimlerini alır hem de eksik ve yetersiz olduğu konularda uzman kişilerin gözetiminde eğitim alır. Bu sayede iletişim becerileri arttırılır ve çocuk olumlu gelişmeler sonucu katılım sağladığı yeni ortamında yabancılık çekme oranı azalır. Her çocuk kendi kişisel özelliklerine göre eğitim alır. Bu yüzden birebir iletişim kurarak daha sağlıklı bir eğitim almış olur. Özel eğitim ve rehabilitasyon kurumlarında oyun terapisi, fizyoterapi, duyu bütünleme terapisi gibi tedavi yöntemlerine de başvurulur. Bu sayede çocuk bir tek konuda eğitilmek yerine birçok şekilde, tamamen normal bir birey olması hedeflenir. Kısacası yetişkinlik dönemine hazırlanır. 
Yetişkinlik döneminde kendi özel ihtiyaçlarını karşılaması, toplumla uyumlu olması, çevresi tarafından kısıtlanmaması için özel eğitime ihtiyaç duyulur.

Yetişkinlik döneminde aktif iş hayatı olan bireylerin dönem dönem psikolojik destek ve diğer terapi yöntemlerine başvurabilirler. Bu eğitim sırasında ebeveynlerin çocuk üzerinde bir baskı oluşturmaması gerekir. Anne babanın çocuğa her zaman yanında olduğunu hissettirmesi gerekir. Bu yüzden okulda sorun yaşayan çocukların ilk olarak öğretmenleriyle iletişime geçilmelidir. Geleneksel eğitimden farklı olarak her çocuğun aynı olmadığını, öğrenme ve konuşma da sorunlar yaşayabilecekleri unutulmamalıdır. Bu tip durumlar aile tarafından ne kadar erken fark edilirse o kadar erken tanı konulur. Böylece çocuk yaşıtlarından çok da geride kalmadan özel eğitimine uyum sağlanır. Çocukların kendilerini geliştirebildikleri de unutulmamalıdır. Bu yüzden rehabilitasyon merkezlerinin dışında evde de özel eğitim programları uygulanabilir. Anne baba gözetiminde, okulda yapılan çalışmalar gerekirse evde de yapılabilir. 

Bireysel Eğitim, çocuğun kendi ilgi alanlarını ve yeteneklerini ortaya çıkarmada da son derece önemlidir. Özel eğitim kurumlarına sadece zekâ geriliği, disleksi ve down sendromlu çocukların gittiği bir yer değildir. Üstün zekâlı çocukların da gittiği bir kurumdur. Tüm özel çocuklar gibi üstün zekâlı çocuklar da toplumda yaşıtlarıyla uyum problemi yaşayabilirler. Bu çok normal bir durumdur. Çünkü algılamaları ve ilgileri normalin dışındadır. Üstün zekâlı çocuklar için hazırlanan programlar da özel olarak hazırlanır. Bireysel farkındalıkları ve bilinçleri gereği yetersiz buldukları geleneksel eğitim okullarının yanı sıra Bireysel Eğitim kurumlarını tercih edebilirler. Konuşma, okuma, yanıt verme gibi sorunları yaşayan özel çocukların rehabilitasyon merkezlerinde, Bireysel Eğitim ile kısa sürede olumlu sonuçlar aldıkları göz önünde bulundurulmalıdır. Yaşanan problemlerde bir uzmana danışmayı unutmayınız.    

Özel gereksinimi olan bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak yaşamlarına dokunmak ve umutlarını gerçekleştirmek için bir nebze de olsa katkı da bulunmak için Duru özel eğitim ve rehabilitasyon merkezini kurduk. Duru Rehabilitasyon merkezi iki şubede faaliyetlerini sürdürmektedir. 2018 yılının şubat ayında açılan şubemizde otizm, zihinsel yetersizliği olan bireyler ve fizik tedavi programlarında, 2021 yılı ocak ayında faaliyetlerine başlayan şubemizde ise dil konuşma bozuklukları, işitsel rehabilitasyon ve öğrenme güçlüğü yaşayan bireylere yönelik çalışmalar yürütmekteyiz.

> > > >
Bizi Arayın